东莞市星火太阳能科技股份有限公司

18188896195
星火太阳能和你一起了解更多太阳能资讯
太阳能光伏建设运行之原理以及意义
返回列表 来源: 光伏联播 发布日期: 2023.12.30 浏览次数:
1、什么是光伏发电
光伏发电特指采用光伏组件,将太阳能直接转换为电能的发电系统,它是一种新型的、具有广阔发展前景的发电和能源综合利用方式,是当今太阳能发电的主流。


2、什么是分布式光伏系统

分布式光伏系统是指在用户场地附近建设,一般接入低于35kV及以下电压等级的电网,所发电以就地消纳为主、且在配电系统平衡调节为特性的光伏发电设施。


3、分布式光优系统的运行方式

分布式光优系统的运行方式有全部自发自用、自发自用余电上网、全额上网三种方式:全部自发自用是指光伏发电系统所发电力全部消纳电量;自发自用余电上网是指光伏发电系统所发电力由电力用户优先使用,多余电量接入电网;全额上网是指光伏发电系统所发电力全部接入电网。
图片

3、您知道光伏发电的历史起源吗?

1839年,19岁的法国贝克勒尔做物理实验时,发现在导电液中的两种金属电极用光照射时,电流会加强,从而发现了“光生伏特效应”。
1930年,朗格首次提出用光伏效应制造“太阳能电池”,使太阳能变成电能。
1932年,奥杜博特和斯托拉制成第一块“硫化镉”太阳能电池。
1941年,奥尔在硅上发现光伏效应。
1954年5月美国贝尔实验室恰宾、富勒和皮尔松开发出效率为6%的单晶硅太阳能电池,这是世界上第一个有实用价值的太阳能电池;同年威克尔首次发现了砷化银有光伏效应并在玻璃上沉积硫化镉薄膜,制成了太阳能电池;太阳光能转化为电能的实用光伏发电技术由此诞生并发展起来。
1958年美国发射的第二颗卫星,是太阳能电池在太空领域的首次应用。
1960年太阳能电池第一次并网运行,标志着光伏发电正式进入电网,成为人们日常都可以使用的电能。
1973年美国特拉华大学建成世界第一个光伏住宅。
1984年商品化非晶硅太阳能电池组件问世。


4、光伏电池是怎么发电的?

光伏电池是一种具有光~电转换特性的半导体器件,它直接将太阳辐射能转换成直流电是光伏发电的最基本单元。光伏电池特有的电特性是借助于在晶体硅中掺入某些元素(例如磷或硼等),从而在材料的分子电荷里造成永久的不平衡,形成具有特殊电性能的半导体材料。在阳光照射下,具有特殊电性能的半导体内可以产生自由电荷,这些自由电荷定向移动并积累,从而在其两端形成电动势,当用导体将其两端闭合时便产生电流,这种现象被称为"光生伏特效应”,简称“光伏效应”。
光生伏特效应(半导体在受到光照射时产生电动势的现象)


图片



5、分布式光伏发电系统由哪些部件构成?

分布式光伏发电系统由光伏方阵(光伏方阵是光伏组件串并联而成)、光伏逆变器、光伏支架、光伏并网箱(柜)、控制器(可选)、蓄电池组(可选)、交直流电缆等部分组成。光伏发电系统的核心部件是光伏组件,而光伏组件又是由光伏电池串、并联并封装而成,它将太阳的光能直接转化为电能。

光伏组件产生的电为直流电,可以用逆变器将其转换成为交流电后使用、也可全部输送到公共电网。从另一个角度来看,光伏发电系统产生的电能可以即发即用、也可以用蓄电池等储能装置将电能存放起来,根据需要随时释放出来使用。



6、什么是配电网?配电网与分布式光伏系统有什么关系?

配电网是从输电网或地区发电厂接受电能,通过配电设施就地分配或按电压逐级分配给各类用户的电力网,是由架空线路、电缆、杆塔、配电变压器、隔离开关、无功补偿电容计量装置以及一些附属设施等组成的,一般采用闭环设计、开环运行,其结构呈辐射状。

图片

分布式光伏系统接入配电网,使配电系统中发电与用电并存,配电网结构从放射状结构变为多电源结构,短路电流大小、流向以及分布特性均发生改变。



7、为什么说光伏电力是绿色低碳能源?

光伏发电具有显著的能源、环保和经济效益,是最优质的绿色能源之一。

在我国平均日照条件下,安装1千瓦分布式光伏系统,1年可发出1200度电,可减少煤炭 (标准煤) 使用量约400千克,减少二氧化碳排放约1吨。

根据世界自然基金会 (WWF) 研究结果:从减排二氧化碳效果而言,安装1平方米光伏发电系统相当于植树造林100平方米。目前,发展光伏发电等可再生能源将是根本上解决雾霾、酸雨等环境问题的有效手段之一。



8、如何看待有报道说“生产光伏组件时消耗大量能源”的消息?

光伏电池在生产过程中确实要消耗一定的能量,其中工业群提纯、高纯多晶硅生产、单晶硅棒、多晶硅锭生产几个环节的能耗较高。但是光伏电池在20年的使用寿命期内能够不断产生能量。据测算,在我国平均日照条件下,光伏发电系统全寿命周期内能量回报超过其能源消耗的15倍以上。在北京以最佳倾角安装的1千瓦屋顶光伏并网系统的能量回收期为1.5~2年,远低于光伏系统的使用寿命期。也就是说,该光伏系统前1.5~2年发出的电量是用来抵消其生产等过程消耗的能量,1.5~2年之后发出的能量都是纯产出的能量。所以应该从全生命周期的角度评价光伏电池的能耗。



9、如何看待报道说“生产光伏电池组件会产生大量污染物”的消息

光伏电池组件生产包括高纯多晶硅、硅锭硅片、光伏电池和光伏组件几个产业链环节。相关污染的报道主要是指光伏组件的原材料——高纯多晶硅生产中产生的副产物。高纯多晶硅生产主要使用改良西门子法。该法将冶金级硅转化成三氯氢硅,再加氢气还原成太阳能级多晶硅,另外会形成副产物四氯化硅。四氯化硅遇潮湿空气即分解成硅酸和氟化氢,如果处理不当会产生污染问题。但是目前我国多晶硅生产企业采用的改良西门子法已可做到闭路循环生产,特副产物四氯化硅和尾气(氢气和氯气)回收利用,实现清洁生产。2010年1月国家发布了《多晶硅行业准入条件》,规定还原尾气中四氯化硅、氯化氢、氢气回收利用率不低于98.5%、99%、99%。因此,成熟的改良西门子法生产技术完全可以满足环保要求,不会产生环境污染问题。



10、寿命期后的光伏组件能实现回收循环利用吗?

光伏组件中的硅、银、铜、铝等有价值的资源,大部分都能够通过回收实现循环再利用可节约资源,减少对原生资源开采并降低资源提炼的耗能,从而减轻生态环境影响及破坏。因此,光伏组件的回收与无害化处理是当前国际国内产业界和环境界十分关注的问题。

2014年2月,报废电子电气设备(TEEE)指令修订版在欧盟全面正式生效,其中第一次将光伏组件纳入指令范围,规定报废的光伏组件和家用电器作为一类产品需要进行强制回收处理。

在我国,随着近几年光伏行业的迅速发展,光伏组件回收的技术和政策体系也逐步受到关注,能耗低、污染小、经济可行的光伏组件回收再利用技术路径已经开始研究探索。



11、我们有多少太阳光可以利用?它能成为未来主导能源吗?

地球表面每年接收的太阳能辐射能够满足全球全年能源需求的1万倍,地表每平方米平均每年接收到的辐射大约在1000-2000kWh之间。国际能源署数据显示,在全球4%的沙漠上安装光伏发电系统,就足以满足全球能源需求。光伏发电具有广阔的发展空间《屋顶、建筑面、空地和沙漠),潜力十分巨大。据初步统计,我国仅利用现有建筑屋顶安装分布式光伏系统,其市场潜力就大约为3亿千瓦以上,再加上西部广阔的戈壁,光伏发电市场潜力约为数十亿千瓦以上。随着光伏发电的技术进步和规模化废用,其发电成本还将进一步降低,成为更加具有竞争力的能源供应方式,逐步从补充能源到替代能源,并极有希望成为未来的主导能源。


1, fotovoltaik enerji üretimi nedir
Fotovoltaik enerji üretimi, fotovoltaik modüllerin kullanımını, güneş enerjisinin elektrik enerjisi üretim sistemine doğrudan dönüştürülmesini ifade eder; bu, yeni bir enerji üretimi türü ve geniş gelişme beklentilerine sahip kapsamlı enerji kullanımıdır ve günümüzde güneş enerjisi üretiminin ana akımıdır.


2、Dağıtılmış fotovoltaik sistem nedir

Dağıtılmış fotovoltaik sistem, genellikle 35kV'un altındaki şebekeye ve aşağıdaki voltaj seviyesine, ana yerel tüketim tarafından üretilen güce ve fotovoltaik enerji üretim tesislerinin özelliklerinin dağıtım sistemi dengesine bağlı olarak kullanıcı sahasının yakınındaki inşaatı ifade eder.


3. Dağıtılmış fotovoltaik sistemin çalışma modu

Dağıtılmış fotovoltaik sistemin üç çalışma modu vardır: tüm kendi kendine üretim ve kendi kendine tüketim, kendi kendine üretim ve internetteki fazla elektriğin kendi kendine tüketimi ve tam İnternet erişimi: tüm kendi kendine üretim ve kendi kendine tüketim, PV güç üretim sistemi tarafından üretilen tüm elektriğin tüm güç tarafından tüketildiğini ifade eder; İnternetteki fazla elektriğin kendi kendine üretimi ve kendi kendine tüketimi, PV güç üretim sistemi tarafından üretilen elektriğin güç kullanıcıları tarafından öncelikli olarak kullanıldığını ve fazla elektriğin şebekeye bağlandığını ifade eder; ve tam İnternet erişimi, PV güç üretim sisteminin tamamen şebekeye bağlı olduğunu ifade eder.
Resim

3、Fotovoltaik enerji üretiminin tarihsel kökenini biliyor musunuz?

1839'da 19 yaşındaki Fransız Becquerel fiziksel deneyler yaptı, iki metal elektrottaki iletken sıvıda ışık ışınımı ile akımın güçleneceğini buldu ve böylece "fotovoltaik etkiyi" keşfetti.
1930'da Lange ilk kez fotovoltaik etki ile "güneş pilleri" oluşturmayı önerdi, böylece güneş enerjisi elektriğe dönüştü.
1932'de Odubote ve Stola ilk "kadmiyum sülfür" güneş pillerini yaptı.
1941'de Orr silikon üzerinde fotovoltaik etkiyi buldu.
Mayıs 1954'te, Amerika Birleşik Devletleri Bell Laboratuvarları Chapin, Fuller ve Pearson, dünyanın ilk pratik güneş pili değeri olan monokristal silikon güneş pillerinin %6'lık verimliliğini açıkladı; aynı yıl Wickel ilk olarak güneş pillerinden yapılmış cam üzerine biriktirilmiş gümüş arsenit ve kadmiyum sülfür filmin fotovoltaik etkisini keşfetti; pratik fotovoltaik enerji üretim teknolojisi için güneş ışığı elektriğe dönüştürülebilir doğdu ve geliştirildi.
1958 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin ikinci uyduyu fırlatması, güneş pillerinin uzay alanındaki ilk uygulamasıdır.
1960 yılında güneş pillerinin şebekeye bağlı ilk çalışması, fotovoltaik enerji üretiminin elektrik şebekesine resmi girişini işaret etti ve insanların her gün kullanabileceği bir güç haline geldi.
1973 yılında Delaware Üniversitesi dünyanın ilk fotovoltaik evini inşa etti.
1984 yılında ticari amorf silikon güneş modülleri tanıtıldı.


4, fotovoltaik hücreler nasıl elektrik üretir?

Fotovoltaik hücre, güneş radyasyonunu doğrudan doğru akıma dönüştüren yarı iletken cihazların ışık ~ elektrik dönüşüm özellikleridir ve fotovoltaik enerji üretiminin en temel birimidir. Fotovoltaik hücrenin benzersiz elektriksel özellikleri, kristal silikondaki belirli elementlerin (fosfor veya bor gibi) katkılanması, böylece malzemenin moleküler yükünde kalıcı bir dengesizliğe neden olması, özel elektriksel özelliklere sahip yarı iletken malzemelerin oluşmasıdır. Güneş ışığında, yarı iletkenin özel elektriksel özellikleri ile serbest yük üretebilir, bu serbest yükler hareket etmeye ve birikmeye yönlendirilir, böylece iletken elektrik akımının her iki ucunda da kapanacağı zaman uçlarında elektrik potansiyeli oluşur, bu fenomen "fotovoltaik etki" olarak bilinir, "fotovoltaik etki" olarak adlandırılır. Bu olguya "fotovoltaik etki" ya da kısaca "PV etkisi" denir.
Fotovoltaik etki (bir yarı iletkenin ışığa maruz kaldığında elektrik potansiyeli üretmesi olayı).


Resim



5、Dağıtılmış fotovoltaik enerji üretim sisteminin bileşenleri nelerdir?

Dağıtılmış fotovoltaik enerji üretim sistemi fotovoltaik diziler (fotovoltaik diziler seri ve paralel bağlı fotovoltaik modüllerden oluşur), fotovoltaik invertörler, fotovoltaik raflar, fotovoltaik şebekeye bağlı kutular (kabinler), kontrolörler (isteğe bağlı), batarya paketleri (isteğe bağlı), AC ve DC kablolar ve diğer bileşenlerden oluşur. Fotovoltaik enerji üretim sisteminin temel bileşeni fotovoltaik modüldür ve fotovoltaik modül, güneşin ışık enerjisini doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren seri, paralel ve kapsüllenmiş fotovoltaik hücrelerden oluşur.

PV modülleri tarafından üretilen elektrik, bir invertör kullanılarak alternatif akıma (AC) dönüştürülebilen veya kamu elektrik şebekesine iletilebilen doğru akımdır (DC). Başka bir bakış açısıyla, PV enerji üretim sistemi tarafından üretilen elektrik hemen kullanılabilir veya batarya ve diğer enerji depolama cihazları elektriği depolamak ve ihtiyaca göre herhangi bir zamanda kullanım için serbest bırakmak için kullanılabilir.



6, dağıtım şebekesi nedir? Dağıtım şebekesi ve dağıtılmış PV sistemi arasındaki ilişki nedir?

Dağıtım şebekesi, iletim şebekesinden veya bölgesel enerji santralinden güç alan ve dağıtım tesisleri aracılığıyla yerel olarak dağıtan veya her türlü kullanıcıya gerilime göre adım adım dağıtan, havai hatlar, kablolar, kuleler, dağıtım transformatörleri, izolasyon anahtarları, reaktif güç kompanzasyon kondansatörü ölçüm cihazları ve bazı yardımcı tesislerden oluşan bir güç şebekesidir. Genellikle kapalı döngü tasarımında ve açık döngü çalışmasında kullanılır ve yapısı radyal şekildedir.

Resim

Dağıtılmış fotovoltaik sistem dağıtım şebekesine erişir, böylece dağıtım sisteminde güç üretimi ve güç tüketimi bir arada bulunur, dağıtım şebekesinin yapısı radyal bir yapıdan çoklu güç yapısına, kısa devre akım boyutu, akış yönü ve dağıtım özellikleri değişir.


全国服务热线

18188896195
  • 地址:东莞市松山湖中小企业园十一栋
  • 电话:18188896195
  • 邮箱:liusq@singfosolar.cn
  • 手机二维码
东莞市星火太阳能科技股份有限公司版权所有 / 备案号:粤ICP备14057282号-5 /  网站地图 / 百度统计  技术支持: 牛商股份